2023. október 12.

EPR adatszolgáltatás – határidő október 20.

A kiterjesztett gyártói felelősség rendszere július 1-jén lépett hatályba, a jogszabály (80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet) szerint az adatszolgáltatás az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére a tárgynegyedévet követő hónap 20-dik napjáig esedékes. A kiterjesztett gyártói felelősség azon gazdálkodókat érinti, amelyek a jogszabály hatálya alá tartoznak mint gyártók – a körforgásos terméket előállítók, külföldről terméket behozók és azokat saját célra felhasználók (például a külföldről behozott termék csomagolása), vagy a belföldi forgalomba hozók.
A körforgásos termékek meghatározását a hivatkozott rendelet sorolja fel, amelyek közül az egyik leggyakoribb a külföldről behozott bármely termék csomagolása. De ide tartoznak az elektromos és elektronikus termékek, az akkumulátorok és elemek, ruházati cikkek, fából készült bútorok.
 
Az EPR tekintetében első negyedév lezárult szeptember végével, az adatszolgáltatás tehát esedékes lesz október 20-áig. Az adatszolgáltatást a kialakított nyilvántartás adatai alapján kell teljesíteni. A nyilvántartás alapulhat a forgalomba hozatal (ideértve a saját célú felhasználást), vagy a nyilvántartásba vétel (amikor az EPR kötelezett termék beérkezését, annak paramétereit veszi nyilvántartásba a kötelezett) adatai alapján, a lényeg, hogy az EPR kötelezett körforgásos termékről, annak mennyiségéről (kg-ban) adatot kell szolgáltatni.
 
Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy az adatszolgáltatást információ hiányában irodánk nem tudja vállalni. Kérem azon társaságokat, akik ezen adatszolgáltatásra a tevékenységük alapján érintettek, hogy az adatszolgáltatás teljesítése érdekében saját hatáskörben tegyék meg a szükséges lépéseket.



A tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
© 2002-2024 Brite Könyvelő, Tanácsadó Kft. | Kapcsolat | Adatvédelmi tájékoztató | Állásajánlat